Sammen om Oslo-Stockholm!

Oslo-Stockholm tog

Møtet i Stortinget den 27. januar om Nordisk Transportplan og Oslo-Stockholmskorridoren samlet 70 deltakere. Flere Riksdagspolitikere og Stortingspolitikere, regioner og kommuner var representert i tillegg til representanter for statlige og uavhengige organisasjoner. Deltakerne fikk en fin velkomst av Stortingets visepresident Line Henriette Hjemdal, som også ledet møtet. Det ble enighet om å arrangere et nytt seminar i løpet av våren 2014. Oppsummering og presentasjoner finnes nedenfor.

bild (8)_400x299.jpg

Møtet i Stortinget den 27. januar om Nordisk Transportplan og Oslo-Stockholmskorridoren samlet 70 deltakere. Flere Riksdagspolitikere og Stortingspolitikere, regioner og kommuner var repressentert i tillegg til representanter for statlige og uavhengige organisasjoner.Deltakerne fikk en fin velkomst av Stortingets visepresident Line Henriette Hjemdal, som også ledet møtet. Det ble enighet om å arrangere et nytt seminar i løpet av våren 2014, fortrinnsvis i Sverige.

Det var bred enighet om at behovet for å se de nordiske transportkorridorene i en større sammenheng er sterkt tilstede. Arrangørene var de 2 grensekomiteene ARKO og Värmland-Østfold som begge har et sterkt engasjement i å forbedre forbindelsene Värmland /Osloregionen og Norge/Sverige. En eventuell ny og moderne jernbane over grensen kom i fokus på seminaret og gjør at diskusjonen unektelig kom inn på et framtidig trasevalg. Det var ingen stor overraskelse at det på møtet framkom at kommuner og regioner i Hedmark og Østfold har noen ulike synspunkter på hvor en høyhastighetsbane bør gå. Likevel ble det en konstruktiv diskusjon. Et eksempel på det var da Askims ordfører Thor Hals lovte å bøye av om argumentene for en av de to andre korridorene var bedre enn for Indre Østfold korridoren. Spydebergs ordfører Knut Espeland sa at det viktigste er ikke om en høyhastighetsbane kommer gjennom hans region, men at den blir bygget.

Det var tilsynelatende bred enighet om at det er 3 aktuelle høyhastighetskorridorer på norsk side og at disse bør utredes før man begynner å ta stilling for den ene eller andre løsningen. Flere var opptatt av at tog bør gå fortest mulig og ta med gods og personer, samtidig som at det kun er interessant med tog som stopper også mellom de store byene. Uansett hvilken trase som til slutt velges, vil det være et behov for å opprettholde og utvikle de banene som allerede i dag betjener lokale steder langs både Kongsvingerbanen og Østre Linje og ikke minst sørge for at det samlede tognettverket henger bedre sammen, både med Intercitynettet og de eksterne byer og havner i Norge og i Norden. Norsk Bane og KTH presenterte tall som viser at det er mulig å komme ned i reisetider som konkurrerer med flytrafikk Oslo-Stockholm, som forøvrig har fått en 50% vekst de siste 10 år. 1,3 mill. flyreisende allerede i dag sammen med mellomliggende marked gir trolig et godt grunnlag for lønnsom togdrift i følge Norsk Banes leder Jørg Westermann. Forsker Morten Ørbeck fra Østlandsforskning presenterte statistikk om befolkningsutvikling, grensependling, sysselsetting og perpektiver på regionforstørring rundt de størst byene og over riksgrensen.

Fra Värmlands side ble det trukket fram at det foreligger muligheter for at Trafikverket setter igang sin egen utredning om togforbindelsene over grensen, en såkalt Åtgärdsvalstudie(ÅVS). Flere pekte på at den utredningen som nå er iverksatt gjennom Norsk Bane vil være et utmerket underlag for de faglige og politiske prosessen som kommer senere i regi av statlige myndigheter og at det derfor er viktig å påskynde utredningen.

Oppsummering av seminaret og presentasjoner finnes nedenfor.

I tillegg til de presentasjonene som ver publisert her var det muntlige presentasjoner fra Øistein Østgård(ARKO) Stefan Capplan(Nordisk Råd), Stina Bergstrøm(Riksdagens Trafikutskott). Fra media har vi satt sammen noen utdrag.

VF 27 jan-14Regeringens tåg­politik har spårat ur.htmVF 27 jan-14Regeringens tåg­politik har spårat ur.htm

Oslo-möte, Glomdalen 29 jan-14.pdfOslo-möte, Glomdalen 29 jan-14.pdf
Samferdselminister, glomdalen 25 jan-14.pdfSamferdselminister, glomdalen 25 jan-14.pdf

Oslo-möte, NWT 28 jan-14.htm (side 14)

Ny norsk-svensk jernbane nærmere - Østfold_11499201.htm

 

 

 


 

PARTNERE