I ett nationellt perspektiv är handelsutbytet mellan Sverige och Norge en lång tradition med stor betydelse, inte minst för de cirka 25 000 som idag arbetspendlar från Sverige till Norge. Bra kommunikationer är en nödvändighet.

Regionalt perspektiv

– Bra kommunikationer gör att regionala arbetsmarknader får möjlighet att växa. Kommunerna i ett starkt stråk blir attraktiva för nyetableringar i näringslivet och befintliga företag finner regionen intressant även framöver, säger Bosse Björk, samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun.

Idag tar det i regel sex timmar, förutom med ett fåtal nyinsatta snabbtåg som bara stannar i Karlstad och Arvika, att åka de drygt 50 milen mellan Oslo och Stockholm, vilket gör att tåget inte är ett konkurrenskraftigt alternativ till flyget. Idag görs varje år 1,4 miljoner flygresor mellan Oslo och Stockholm.

– Erfarenheter från snabbtågstrafik i Europa visar att flertalet av resenärerna på en sträcka som Oslo – Stockholm skulle välja tåget framför flyget om resan kan ta under 3 timmar, berättar Bosse Björk.

Trafikverket har aviserat att man ska göra en åtgärdsvalsstudie (ÅVS) för sträckan Oslo-Stockholm med start 2016. Samverkansprojektet ”Oslo-Stockholm 2.55” drivs nu aktivt i syfte att skapa driftsäker och snabb järnvägstrafik med restid under tre timmar mellan Oslo och Stockholm.

– Kör man snabbt hinner man också med att stanna på flera stationer.  En restid mellan Oslo och Stockholm på 2 timmar och 40 minuter skulle kunna rymma 7-8 stopp, säger Bosse Björk. Stoppen kan växla mellan olika avgångar varför det kan finnas 15-20 stationer mellan Oslo och Stockholm.

Genomgående möjlighetsstudie

Förra året bestämde sig de fem kommunerna Karlskoga, Kristinehamn, Degerfors, Lekeberg och Örebro för att genomföra en detaljerad utredning för att klarlägga var det, genom dessa kommuner, finns utrymme för en snabb tågförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Bosse Björk:

– Vi har tittat på en sträckning som brukar kallas Nobelbanan, en ny järnväg mellan Kristinehamn och Örebro, via Karlskoga, med ambition att ta höjd för snabbtåg. Vi enades om att ta ett gemensamt grepp eftersom en järnväg måste hänga ihop över kommungränserna. Enskilda utredningar i kommunerna skulle vara ganska poänglöst. Förhoppningsvis kan utredningen vara till nytta i det kommande ÅVS-arbetet.

Kommunerna har även samarbetat med konsultbolaget Norsk Bane AS som redan utrett alternativ för sträckan Oslo-Karlstad. Slutrapport väntas komma i februari och en innefatta en grundlig utredning. Den tar hänsyn till både persontrafik över 300 km/h och med långa godståg som kräver svaga lutningar och ställer höga krav på var spåren kan förläggas.

– Vi har nu tagit kontakt med fler kommuner österut mot Stockholm för att tillsammans få till en komplett möjlighetsstudie Oslo-Stockholm. Västerås har redan uttryckt intresse och vi förbereder möten med andra kommuner på sträckan. Vi bistår gärna med hjälp och ser att alla kommuner i stråket får samma underlag för sina översiktsplaner. Vår ambition, som en förlängning av den fysiska planeringen, är att vi ska kunna räkna på marknadseffekter av snabba tågförbindelser mellan Oslo och Stockholm då hela sträckan är utredd, avslutar Bosse Björk.