HH tog langs E18 korridoren realistisk

IMG_6038

Deutsche Bahn utreder HH tog i Norden

På et møte i Askim 10. november presenterte Jürg Westerman Deutsche Bahn sine foreløpige analyser av et mulig HH tog gjennom Østfold og Värmland. En detaljert gjennomgang av geografiske og geologiske muligheter på strekningen Akershus grense sør for Ski stasjon , gjennom Indre Østfold og videre over grensen mot Karlstad ble presentert for en gruppe ordførere og andre politikere fra kommunene langs korridoren. Flere andre deltakere var også med på møtet. Stortingsrepresentant Irene Johansen (AP) var glad for at møtet satte saken på dagsorden og mente at transportplanlegging burde gå hånd i hånd med samfunnsplanlegging. Hun var også opptatt av togplanlegging i Norge ikke skal stoppe ved Riksgrensen. Hvorfor heter ikke Follobanen "Europabanen", spurte hun retorisk.

Ola Kromnow fra Vectura utredningsselskap i Sverige presenterte utfordringer og problemstillinger knyttet til fart og valg av trase fra Karlstad til Stockholm.

  1 / 7 
 
IMG_6032.JPG 
IMG_6032.JPG
 


Den planlagte Nobelbanan mellom Karlstad og Karlskoga vil redusere reisetiden betraktelig. Jesper Johansson fra Värmland Trafik understreket at tog er miljøvennlig og må satses på for framtiden.

Også Irene Johansen understreket at tog må konkurrere md buss og fly og bli konkurransedyktige. Investeringene må ha et 100-150 års perspektiv.Kommunalråd Per-Inge Liden fra Karlstad og Kommunalråd Daniel Bäckström fra Säffle uttrykte begge entusiasme og var glad for at debatten om HH tog nå tar seg opp både i Norge og Sverige. De inviterte til Grensekomitemøte i Karlstad 14. Desember og Jernbanekonferanse i Karlstad 8. februar 2012. Begge ser fram til muligheten for å kjøre til Oslo på ca. 1 time. Det vil få stor betydning for utviklingen i Värmland.

Informasjonsleder i Norsk Bane,Thor Bjørlo, uttrykte kommenterte den utbredte misforståelse om at HHtog ikke stopper mellom endestasjonene. Deutsche Bahns konsept for gods og persontrafikk på samme bane skaper mulighet for avkjøring, kombinasjon med regionaltrafikk. Dette gir et større passasjergrunnlag og fortsatt høy hastighet. Et stopp tar ca 5 minutt tidstap, men det kan man leve med. Det er ikke nødvendig å stoppe alle tog på samme stasjon. Oppfatningen om at man må ha et rigid kjøremønster og ikke kan flekse med stoppemønsteret er ikke korrekt.

Foreløpig konkluderer utredningen med at man kan ha stasjoner på Ski, Spydeberg/Knapstad, Askim, Mysen, Riksgrensa(Ørje eller Tøcksfors), Årjäng og så videre. Detaljer for Värmland må utredes videre, men en trase sør for Glafskogen reservatet ser ut som det beste alternativet.

Andre togprosjekter i Norden

Mid-Nordic Green Transport Corridor  NECL II

Interreg-prosjektet NECL II (MidNordic Green Transpsort Corridor) får politisk oppbacking fra Midtnordenkomiteen: Meråkerbanen bør åpnes som ferdig elektrifisert jernbanestrekning 1. juli 2015. Trønderne vil forskuttere investeringene.

 http://nwt.se/karlstad/article1002516.ece


Oslo-Karlstad

PARTNERE