Universitet og kommuner diskuterte utvikling

IMG_6253
"Resor spelar en stor roll i Livet" fastslo professor Margareta Fridman. 26.000 svensker pendler over grensen til Norge. Mer enn 5.000 fra Värmland. 5% reiser kollektivt. Måten vi pendler på påvirker oss og miljøet rundt oss. Man burde belønne dem som reiser kollektivt i følge Fridmann. Både hun og professor kollega Bo Enquist pekte på viktigheten for at regionen og kommuner jobber sammen for å øke kollektivandelen. Trengsel er et problem som kan løses hvis man planlegger steder og regioner for mindre privatbilisme. Prorektor Bo Edvardsson pekte på at Universistet kan bidra med forskning og utviklingskomeptanse. 12.500 studenter studerer i dag ved Karlstads Universitet.

  1 / 25 
 
IMG_6231.JPG 
IMG_6231.JPG
 


Geir Johannesen, rådmann i Spydeberg kommenterte at kollektivtrafikk ofte skaper stress fordi man ikke alltid kan stole på punktlighet, sitteplass, parkering av bil ved stasjoner etc. Thor Hals , ordfører i Askim pekte på alle fordelene som et godt togtilbud kan gi. Han mente også at toglinjen fra Mysen bør fortsette til Karlstad. Jesper Johansson ordførande i Värmlands trafik pekte på at det er store muligheter i å samarbeide med Østfold og med universitetet.. Her er det mange felles interesser. Marcus Smedman fra Region Värmland påpekte behovet for å se merverdien som kollektivtransport kan gi, ved at man kan jobbe underveis, spare miljøet, hvile etc. Edvardsson påpekte at man bør ta med kundene på utviklingen av tjenestetilbudene. Det er viktig å skape system der kollektivtrafikken kan levere en god kundeopplevelse.

Eva Olsson prosjektleder i GRESS prosjektet orienterte om det grenseregionale forskningsarbeidet som pågår i Indre Skandivavien. Det som er felles for området på begge sider av grensen er at store deler er landsbygd, gläsbygd og avfolkningsområder. Det er 3 forknings-delprosjekt: 1)Interaktion og regionbygging i og rundt Indre Skandinavia 2)Attraktivitet og bolyst 3)Indre Skandinavia -en del av Europa

I tillegg kommer et fjerde prosjekt:

4)Brukerinnflytelse og formidling. Her er hjemmesiden www.kau.se/gress  viktig. En antologi vil bli utarbeidet og publisert.

Sara Svensson forsker på grenseregionalt samarbeid i Europa. Hun fortalte om at det samarbeides grenseregionalt over hele Europa. Begrepet Euroregion er ikke det samme som Interregregioner, men gjerne tvillingområder som samarbeider.

Hun forsker nå på samarbeidet mellom 3 grensesamarbeidsregioner i Europa:

Ungarn-Slovakia, vest
Tyskland-Østerrike, sentral
Norge-Sverige, sør

Hun stilte spørsmål ved om grenseregionene skapte en ny type styring, og om det svekket statenes betydning. Forholdet til de organer som bevilger EU støtte er også interessant. ER Euroregionene mottagere av økonomisk støtte, eller skaper de ny politikk ?

Svensson viste en foreløpig kommunikasjonsmodell for samarbeidet i Värmland-Østfold:

 

Jørg Westermann fra Norsk Bane AS presenterte foreløpige resultater fra Deutche Bahn´s utredning av trase Oslo-Ski-Karlstad. Han påpekte at en trase i nærheten av E18 er klart å foretrekke framfor andre alternativer både av transportøkonomiske og geografiske og naturfaglige hensyn.  HH tog kan gi en reisetid på 65 minutter mellom Oslo og Karlstad.

 

 

PARTNERE