Nyttig studietur til sentral-europeisk grenseland

IMG_6983
Grensekomiteen Värmland-Østfold besøkte i slutten av juni flere grensekommuner i Slovakia/Ungarn hvor Donau danner en naturlig grense. Selv om det bor flest ungarere på begge sider av grensen så er det et samarbeid mellom lokale myndigheter i 2 land og historisk har samarbeidet langt fra vært uproblematisk. Nå etableres det formelle samarbeidsorganer og prosjekter som involverer begge land. Grensekomiteen fikk også møte representatenter for regjeringspartiet Fidesz og det høyreradikale partiet Jobikk. Møtet fant sted i den imponerende parlamentsbygningen som ble åpnet i 1896 da staten Ungarn feiret sitt 1000 års jubileum.

  1 / 22 
 
Group 1.jpg 
Group 1.jpg
 


Sara Svensson skriver sin doktoravhandling om temaet grensesamarbeid i Europa ved det Sentraleuropeiske Universitetet i Budapest. Det norsk-svenske samarbeidet er et av flere case områder som hun studerer. Sara var reiseleder, tolk og guide ettersom hun snakker flytende ungarsk.

 

Ved universitetet ble det laget et halvdags seminar for Grensekomiteen med flere forelesninger. Blant annet snakket Karoly Zoltan Jokay om endringer innenfor lokale og regionale mynidgheters virskomhet i Øst Europa. Han trakk blant annet fram en del kritiske aspekter som han observerte ved bruk av PPP(public private partnership). Gyula Ocskay,leder av organisasjonen Cross-border cooperation in Europe snakket om EGTC(European grouping of Territorial Cooperation) somer et juridisk instrument for å håndtere grensesamarbeid. Andrew Cartwright foreleste om rural utvikling i Sentraleuropa og hvordan programmet Leader kan benyttes.

Grensekomiteens leder Daniel Bäckström ledet den norsk/svenske delegasjonen på 11 personer som blant annet møtte representanter fra den nyinstiftede Euroregionen Pons-Danubii, som består av seks byer som har gått samman och utnyttet den nye juridiska formen EGTC. http://www.ponsdanubii.eu 

Under reisen stoppet man i den lille kommunen Dunajom/Karva med bare 800 innbyggere, hvor det var etablert en flytende restaurant ved Donaus bredd. Der berettet kommunens borgermester Gabor Duka om utvikling og framtidsmuligheter som han ser innefor blant annet turisme. Han understreket at beliggenhet, vann og menneskene som bor der var de viktigste ressursene.

Turen gikk så videre til  Istergranum samarbeidet i Esztergom med sin storslåtte basilika som er hovedsete for den katolske kirken i Ungarn. Vi møtte Peter Nagy, sekretariatsleder, borgermester för Esztergom Eva Tetenyi och borgermester forr Sturovo Jan Oravec.

Website: http://www.istergranum.eu

 
 

 

 

PARTNERE