Politikere diskuterer HH tog Oslo-Stockholm

080220123329_250x188
Riksdagspolitikerne er ikke helt enige seg imellom, men opposisjonen er pro HH tog på generelt grunnlag. Lokale og regionale politikere som representerer kommuner og regioner mellom Oslo og Stockholm ber samferdselsministerne i henholdsvis Norge og Sverige om å vurdere utbygging av HH jernbane mellom hovedstedene. I en artikkel i DN legger de fram sine synspunkter.

I en DN debattartikkel 12. februar skriver flere svenske poliikere fra Värmland, Ørebro og Västmanland at "Den norska HH-utredningen visar att det går att halvera restiden med tåg Stockholm–Oslo. Vi hoppas att infrastrukturminister Elmsäter-Svärd tar till sig utredningen och skyndsamt tillsätter en svensk utredning av de föreslagna sträckorna. Det har Sverige, Stockholm och samtliga kommuner längs sträckan allt att vinna på."

Maria Elmsäter-Svärd og Jan-Evert Rådhström svarer slik: "Vi uppskattar de lokala företrädarnas engagemang. Det är viktigt att vi gemensamt kan komma överens om var det är mest rationellt att bygga nya spår, samt utveckla befintliga stråk. Nya spår tar tid att få på plats. Resenärer och företag förväntar sig att framkomligheten förbättras i närtid. Den balansakten har vi att ta hänsyn till."

Det er følgende lokale og regionale svenske politikere som står bak debattartikkelen som kom i etterkant av en jernbanekonferanse i Karlstad 8. februar 2012: Eva Eriksson, landshövding Värmlands län Rose-Marie Frebran, landshövding Örebro län Irén Lejegren (S), ordförande Regionförbundet Örebro Ulla Persson (S), ordförande Västmanlands kommuner och landsting Tomas Riste (S), ordförande Region Värmland Jonas Karlsson (S), landstingsråd Örebro läns landsting Lars Eriksson (S), landstingsråd Västmanlands läns landsting Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande Örebro Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande Karlstad Niina Laitila (S), kommunstyrelsens ordförande Karlskoga Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande Köping Olle Ytterberg (S), kommunstyrelsens ordförande Arboga Charlotta Englund (C), kommunstyrelsens ordförande Lekeberg Bjarne Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande Kristinehamn

På norsk side har Indre Østfold Regionråd som representerer 10 norske kommuner enstemmig i møte 10. februar fattet følgende uttalelse: 1. Indre Østfold Regionråd er positiv til at Norge og Sverige samarbeider om utbygging av Høyhastighetstog(HH) for å styrke transportkapasitet og transporteffektiviteten i det Nordiske triangel. En grønn Nordisk Link hvor miljø, økonomi, sikkerhet, felles styrke og regional utvikling er i fokus bør bli en visjon som eies av begge land. 2. Høyhastighetsjernbane Oslo-Ski-Askim- Karlstad-Stockholm for persontrafikk og gods bør i størst mulig grad legges langs E 18 korridoren. Det vil gi størst regional utvikling og best miljøgevinst og tas inn som et tiltak i Nasjonal Transportplan 2014-2023. 3. Indre Østfold Regionråd vil be om et møte med Samferdselsministeren for å redegjøre for vårt syn. 4. Vi ber regjeringen se på muligheten for en Skandinavisk transportplan.

En prossess er altså på gang lokal politisk på begge sider av grensen. Men hva er argumentene for HH tog ettersom den norske utredningen Jernbaneverket har gjennomført konkluderer med at det ikke er lønnsomt eller ønskelig med en utbyggingg av HH tog ?

Her er noen av de argumentene som framføres av tilhengerne: 1) Miljøargumentet. En grønn Nordisk Link hvor miljø og regional utvikling er i fokus bør bli en visjon som eies av begge lands myndigheter og folk. For å møte EUs visjoner om å redusere utslipp fra transport med 60% før 2050 samtidig som godsmengden antas å bli fordoblet så er HHtog en god løsning. Flytraffikken er fra 1.1.2012 pålagt utslippskvoter. Flytrafikk bør i framtiden forbeholdes nødvendig langdistansetransport.

2) EU har en visjon for multimodale transportkorridorer. HH jernbane OSlo-Stockholm bør ta utgangspunkt i Follobanen og gå videre gjennom Indre Østfold og Värmland langs E 18 korridoren. Det vil gi betydelige synergieffekter ved både persontrafikk og gods. Koblingen mot buss, lastebiler, privatbiler og sykkel er åpenbar. Tettstedene, byene og næringsmiljøene vil også få en betydelig vekstimpuls. Miljø-gevinsten er også større ved at man da ikke behøver å etablere en helt ny støykorridor. Landskap, natur og dyreliv vil også bli mindre berørt.

3) Nordisk og Europeisk integrasjon. HH prosjektet Oslo- Stockholm vil kunne gi en stor samfunnsmessig gevinst for for Norden. En Nordisk HH link vil bidra til å utvikle regionene mellom hovedstedene og integrere et felles arbeids- og utdanningsmarked over grensen. Det er gode muligheter for at EU kan finansiere en betydelig del av planlegging og investering ettersom det nordre benet i det Nordiske Triangelet vil kunne komme inn på kartet for EUs HH planer.

Alf S. Johansen 20.02.2012

PARTNERE