Ingen løfter om 4 felt !

Seminar

Statssekretær Bård Hoksrud kunne ikke love at det bygges 4 felt helt til Riksgrensen, men viste sterkt engasjement i saken og lovte at departementet vil foreta en grundig vurdering før endelig beslutning fattes. E18 seminaret samlet over 40 representanter fra politikk, næringsliv, veimyndigheter og organisasjoner i Norge og Sverige. 

Lysbilde02_400x300.jpgDSC_0663.jpg

Møtet fikk satt E18 på agendaen som en internasjonal transportkorridor av høy viktighet. Flere påpekte behovet for å tenke langt fram i tid og etablere en veistandard for framtiden. Nedenfor er en oppsummering av møtet.

OPPSUMMERING

Ordfører i Marker Kjersti Nythe Nilsen ønsket velkommen til møtet. Erik Unaas fra Indre Østfold regionråd pekte på E18 som en hovedakse mellom Oslo-Stockholm og med forbindelser til Skottland I vest, og St.Petersburg i øst. Oslofjordforbindelsen ble også tatt fram som et viktig element i en helhetlig akse mellom Kristiansand og Sverige.

Grensekomiteen ved Alf S. Johansen trakk fram at E!8 vest for Ørebro har falt ut av Ten-T kartet for prioriterte strekninger og at Grensekomiteen jobber for å få strekningen inn igjen. Samtidig påpekte han behovet for å få utarbeidet en oversiktsplan for transportsrukturen i Norden med et langsiktig og helhetlig perspektiv. Han påpekte også at transportveksten ser ut til å fortsette. Kjell Ericsson fortalte om Grensekomiteens arbeid med E 18 gjennom mange år, helt tilbake til 1990. Det har vært en rekke utbedringer og nybygging på E18 bit for bit. Han fremholdt Grensekomiteens rolle som svært viktig ettersom veien må utvikles i et samarbeid mellom Norge og Sverige. På norsk side har det skjedd store framskritt. På svensk side må det kraftige forbedringer til mellom Töcksfors og Valnäs. Umiddelbart bør strekningen Töcksfors –Årjäng styrkes.

Statens Vegvesen trakk fram at årsdøgnstrafikken(ÅDT) ved Ørje er  i rask utvikling med 4-5 % per år, men likevel ikke høy nok til å utløse behovet for en 4 felts vei per dato, da man må opp i over 12.000 ÅDT før dette kravet utløses I henhold til veinormalene.

I dag ligger ÅDT på rundt 6000 biler, hvorav ca. 1000 tunge kjøretøyer. Om veksten fortsetter vil man om 20 år runde dette tallet Det ble trukket fram fra fere av deltakerne at en smal 4felt kan være en løsning, framfor en 2 felts vei med midtskiller. Flere påpekte at det ligger et negativt trafikksikkertsmoment i at veien smalner inn øst for Herland-tunellen.  Flere ønsket en fullverdig 4felt fordi behovet uansett vil tvinge seg fram om noen år dersom veksten fortsetter. Det ble derfor en del diskusjon om prognoser og antatt vekst. Det ble påpekt at det er en sløsing med ressurser å måtte gjøre om på veier som er bygget med for liten kapasitet bare noen få år etter at de er bygget.

Statssekretær Bård Hoksrud presenterte regjeringens ambisjoner for veiutbygging, finansiering, bompenger med videre.  E18 er i følge statsekretæren en viktig og prioritert veistrekning og departementet har bedt om en vurdering av om det kan være behov for å gjøre om på beslutningen om 2felt. Likevel kunne han ikke love noe på stående fot.

Knut Espeland påpekte at daværende Stortingsopposisjon i kommentarene til NTP  2014-2023 gikk inn for 4 felts vei helt til Riksgrensen. Flere kom inn på den vanskelige situasjonen med E18 fra Østfold til Vinterbro. Elin Bustnes Amundsen som er prosjektleder for E 18 utbyggingen gjennom Østfold understreket at  det ville være en klar fordel om alle vedtakene var fattet slik at man etter at veien gjennom Hobøl er ferdig bygget i 2016 kunne fortsette videre mot Vinterbro uten å stoppe prosjektet.

Fra svensk side ble det trukket fram at man har adskillig mindre penger i budsjettet for å forbedre E18 gjennom Värmland enn hva man for tiden bruker på norsk side.  Man er likevel opptatt av saken og ønsker å arbeide for økt oppmerksomhet om E18 og behovet for ytterligere oppgraderinger og utbygging av flere felt. Gunnar Tideman understreket behovet for et norsk-svensk samarbeid.

Olav Moe orienterte om behovet for gode tilførselsveier og hvordan Østfold Fylkeskommune arbeider med og prioriterer de ulike tverrforbindelsene.

Tore Ingman fra Grums kommun framsatte forslag om at Grensekomiteen bør jobbe for et møte på nasjonalt nivå, herunder få de 2 stastrådene til å møtes for å diskutere Oslo-Stockholm aksen både når det gjelder vei og bane. Forsamlingen syntes å være enig I dette forslaget, og noen påpekte også at man bør vurdere å arranger årlig en konferanse om transport over grensen. Som Kjell Ericsson formulerte det så er dette “ferskvare”. Nye personer kommer til hele tiden og budskapet, behovene og mulighetene må repeteres.

Daniel Schützer og Erik Unaas oppsummerte med å understreke at hele strekningen må fungere, ikke bare biter og deler. De understreket at også tilførselsveien må styrkes og de ønsket at Grensekomiteen skulle være en pådriver for å få bygget en ny Oslofjordforbindelse. De understreket at toppolitikere må møtes for å snake om E18 og at det kan være nyttig med et årlig norsk- svensk konferanse om dette temaet.

Spydeberg 15. januar 2015

Alf S. Johansen
Sekretariatleder
Grensekomiteen Värmland-Østfold

www.varmost.net

 

PARTNERE