Back in Karlstad !

DSC_0627_400x300

Frimurerlogens lokaler ved Stora Torget  Karlstad har for alltid brent seg inn i den svensk-norske historien. Mandag 15.desember i jubileumsåret 2014 var Norge og Sverige tilbake i logens lokaler hvor Fredens Union ble oppløst i de dramatiske, men fredelige forhandlinger i 1905.

Frimurerlogens lokaler ved Stora Torget  Karlstad har for alltid brent seg inn i den svenk-norske historien. Mandag 15.desember i jubileumsåret 2014 var Norge og Sverige tilbake i logens lokaler hvor Fredens Union eller Pax Scandinavica ble oppløst i de dramatiske, men fredelige forhandlinger i 1905. Grensekomiteens delegasjon bestod både av svenske og norske lokalpolitikere og andre nøkkelpersoner som i dag arbeider med å utvikle "Unionsregionen" Vämland-Østfold. Grensekomiteens medlemsmøte i Karstad tok dessuten opp transport over grensen, sykkelleden Moss-Karlstad og andre aktuelle saker.

Gjestene fikk se tradisjonsrike lokalene og selve forhandlingsbordet som ble benyttet mellom 21.august og 23. september 1905.

Unionsloppløsningen 1905

Forhandlingene til etter et dramatisk beslutning i det norske Storting 7. juni, på bakgrunn av den såkalte "Konsulatsaken" som endte med regjeringens avgang. Kong Oscar II nektet å sanksjonere et norsk lovforslag som dermed førte til regjeringen Mikkelsens avgang. Kongen nektet å akseptere avgangen med følgende ord: «Da det er mig klart, at nogen anden Regjering ikke kan dannes, så bifalder jeg ikke Staatsraadenes Afskedsansøkninger»

Stortinget fattet dermed følgende historiske vedtak:

«Da statsraadets samtlige medlemmer har nedlagt sine embeder, da Hans majestæt kongen har erklæret sig ude af stand til at skaffe landet en ny regjering, og da den konstituionelle kongemagt saaledes er traadt ud af virksomhed, bemyndiger stortinget medlemmerne af det idag aftraadte statsraad til indtil videre som Den norske regjering at udøve den kongen tillagte myndighet i overenstemmelse med Norges riges grundlov og gjældende lov – med de ændringer, som nødvendiggjøres derved, at foreningen med Sverige under en konge er opløst som følge af, at kongen har ophørt at fungere som norsk konge.»

Da Norge og Sverige hadde ulikt syn på lovligheten av dette oppløsningsvedtaket ble situasjonen tilspisset. Imdilertid valgte man å gjennomføre forhandlinger i Karlstad som ble oppfattet som mer nøytral grunn enn Stockholm og Kristiania. Frimurerlogens romslige lokaler var godt egnet hvor de 2 delagsjonen kunne ha separate kvarterer og møtes i forhandlingsrommet på midten.

Forhandlingene i 1905 sto om fem hovedpunkter:

  1. tvistemålsavgjørelse ved voldgift
  2. nøytral sone, nedleggelse av befestninger med mer
  3. flyttsamenes rett til reinbeite med mer
  4. transittrafikken
  5. felles innsjøer og vassdrag

Den nyere grensefortene øst for Glommalinjen, blant annet Ørjefortene, ble avviklet som føgle av avtalen.

Grensekomiteens medlemsmøte 15.desember 2014

Den første saken som ble belyst på grensekomiteen møte var den politiske stuasjonen i Sverige etter valget i september og en Riksdag hvor den svenske regjeringen ikke fikk gjennom sitt budsjett. Dermed er det opposisjonens budsjett som blir lagt til grunn for 2015. Statsminister Løfven har skrevet ut nyvalg i mars 2015 og dette valget gjelder rkun Riksdagen. Representanter fra kommunene og regionene tok en gjennomgang av del politiske sammensetningen i de respektive organer.

Den neste saken var Oslo-Stockholm strekningen. Det er mange initiativer på gang. Regionene Värmland og Ørebro og kommunene Karlstad og Ørebro har skipet et bolag som skal jobbe med å sette Oslo-Stockholm på den den svenske dagsorden. Ørebrokommunene og Kristinehamn har kommet igang med Fase2B med Norsk Bane som utreder mulige høyhastighetsstrekninger gjennom kommunene. De har også et intiativ som heter "Kör" for Nobelbanan Ørebro-Karlstad.

"Om snabbtåg fanns" er et intiativ fra Tilskottet som er en samling virksomheter fra Värmland som står bak. Sammen med en gruppe ungdommer har man startet en aksjon på sosiale medier http://www.omsnabbtagfanns.se

Tenk GrønnBane2025 ved leder Ivar Vågen la fram et nytt kart som viser jernbanenett i Norden/Østersjøregionen: NordiskTransportPrinsSkisseVersj2.PDF

Neste tema var Interreg 5 og Unionsleden. Catrin Huss fra Region Värmland innledet og viste til at endelig søknadfrist ikke er fastsatt, men man jobber ut fra at utlysningen åpner i midten av januar og avsluttes i slutten av februar 2015. Det skal være et interregseminar i Karlstad 21. januar.
Hun viste til programmets hjemmesider: http://www.interreg-sverige-norge.com

Jenny Chrsistensen og Lillemor Larsson orienterte om forprosjektet Unionsleden Moss-Karlstad og om hvordan et hovedprosjekt kan etableres. Det ble en god del diskjon om dette, men forslag på å justere den framlagte skisse. Imidlertid var det ingen ytret seg mot å etablere et hovedprosjekt.

Under middagen på kvelden var det tid for Kjell Erisskon som dette året har kommet ut med ny bok om sin lange tid som aktør i det norsk-svenske politiske landskapet og som tidligere leder av Grensekomiteen, Riksdagsmann og Kommunalråd i Årjäng, var det mange som lyttet til hans erfaringer og råd. Han skapte også mye munterhet rundt bordene da han fortalte om sin tid som politimann langs den norsk-svenske grensen.

 

 

PARTNERE